Welke krant past bij mij? Ontdek jouw Belgische krant

Nieuws hoort bij het dagelijkse leven. Of je nu ‘s avonds naar het nieuws kijkt, of het op sociale media volgt, je krijgt automatisch het nieuws mee. En natuurlijk zijn er ook nog de kranten, de papieren versies. Tegenwoordig kan je zelfs de krant op je tablet, smartphone of tablet lezen, waardoor je niet meer aan die reusachtige krant moet sleuren. Lekker ontspannen op de trein, aan de ontbijttafel of in de zetel terwijl je op de hoogte blijft van alles wat er in de wereld gebeurd.

Welke krant past bij mij?

Grote keuze uit kranten

Er is een groot aanbod van kranten in België, maar hier focussen we in de eerste plaats op de Nederlandstalige kranten. Je kan kiezen voor een landelijk dagblad, of kiest u toch eerder voor een regionaal blad? Als je graag dagelijks de krant leest, raden we een abonnement aan, maar op welke krant? De keuze is moeilijk, daarom zetten wij hier enkele kranten van België uiteen.

Welk doel heeft de krant voor u?

Niet elke krant is hetzelfde, er zijn namelijk andere benaderingen van het nieuws. Heeft u liever een krant die recht voor de raap is met nieuws of leest u toch graag opinies en columns in verband met zijn artikels? Moet uw krant uitgebreid over sport berichtgeven of kiest u eerder voor kunst en cultuur? Dit zijn allemaal elementen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste krant.

Het Laatste Nieuws

Het Laatste Nieuws, online ook wel HLN genoemd, is de grootste krant van België. Het staat vol nieuws van binnen- en buitenland. Maar ook sport is belangrijk, aangezien er maar liefst twee volwaardige sportkaternen in te vinden zijn. Op zaterdag worden de dames en kinderen extra verwend met het weekblad Nina en de Studio 100-krant. De krant heeft over het algemeen een liberale en vrijzinne signatuur. Bij een HLN abonnement krijg je ook vaak een gratis toestel of cadeau. Ook niet onbelangrijk.

Het Nieuwsblad

De tweede grootste krant van België is het Nieuwsblad. De verschillende rubrieken in deze krant zijn onder anderen binnen- en buitenland, sport, economie en regionaal. Het publiek van deze krant is breed. Deze trekken ze aan door de conservatieve en populistische stijl, in combinatie met sensatie artikelen. Daarnaast heeft de krant ook een rechtse tendens.

De Standaard

De Standaard is een zeer uitgebreide krant, met zowel berichtgeving over politiek, sociale en economische gebeurtenissen als aandacht voor persoonlijke interesses zoals kunst en cultuur. Deze krant wilt een forum zijn voor het publieke debat, door alles met vrijheid en respect te behandelen. De Standaard ziet zichzelf dan ook als de stem van de burgers en waardeer en respecteert diversiteit.

De Morgen

De morgen profileert zichzelf eerder als een kwaliteitskrant, wat betekent dat ze nieuws rapporteren met diepgang. Onderwerpen die je zeker in deze krant kan terugvinden zijn samenleving, politiek, cultuur, kunst en economie. Uiteraard vind je er ook binnen- en buitenlands nieuws, terwijl sport eerder op de achtergrond verdwijnt. Ook columns en recensies zijn onmisbaar in De Morgen.

De Tijd

De doelgroep van deze krant is voornamelijk bedrijfsleiders, beleggers, beleidsmakers en managers. In De Tijd kan je namelijk vooral op financieel-economisch nieuws vinden. De verschillende redacties binnen deze krant zijn onder andere ‘Politiek & Economie’, ‘Ondernemen’ en ‘Geld en Beleggen’. Daarnaast kan je op de site van De Tijd altijd het koersen pakket volgen.

Regionale kranten

Naast de landelijke kranten, is er ook keuze uit enkele regionale kranten. Voor de Antwerpenaars is dit de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg is dan weer voor de Limburgers. Als laatste is er ook nog de Gentenaar, de regionale krant van het Nieuwsblad voor Gent en omgeving.

Andere landelijke kranten

Laten we ook niet de franstalige kranten vergeten. Als je tweetalig bent of je Frans wilt bijschaven, zijn er ook enkele Franstalige kranten waarvoor je kan kiezen. Zo heb je keuze uit Le Soir, La dernière heur, L’echo en La Libre.

Welke krant moet ik kiezen?

Deze keuze ligt volledig bij jou. Elke krant heeft andere accenten, waardoor het kan dat de ene wel bevalt en de andere niet. Daarom kan je best wat kranten proberen, voordat je een keuze maakt. Dit kan je doen door een proefabonnement af te sluiten, waarbij je enkele weken een krant ontvangt voor een kleine prijs. Bevalt de krant jou niet? Geen probleem! Dan test je de volgende krant uit, totdat je degene tegenkomt die perfect is voor jou.

Geschreven door Thomas
Samen met jou ga ik zoek naar alles wat met kranten en magazines te maken heeft.

Magazines

Flair
Knack
Libelle

Onlinekranten.be

Over ons