Belgische kranten vergelijken: lezersaantallen en abonnement

Er zijn tal van kwaliteitsvolle kranten die je elke dag met plezier inlichten over het laatste nieuws. Dit ruime aanbod maakt het dan ook moeilijk kiezen tussen de verschillende nieuwsverschaffers. Als je eraan denkt een krantenabonnement te nemen, zijn er een paar vragen die je jezelf moet stellen zodat je het maximale voordeel uit jouw investering kan halen. Met dit artikel help ik je graag op weg door een resem kranten te vergelijken op basis van een aantal belangrijke pijlers.

Topics

Welk soort nieuws interesseert je? Het is belangrijk om rekening te houden met het antwoord op deze vraag. Sommige kranten zijn namelijk meer gefocust op bepaalde onderwerpen dan andere. Onlinekranten.be geeft een overzicht van de nieuwste headlines per krant. Ben je bijvoorbeeld niet echt into politiek? Dan is Het Laatste Nieuws misschien wel perfect voor jou, aangezien het een liberale en vrijzinnige krant is. Naast de verschillende topics, zijn ook het taalgebruik of het gebruik van beeldmateriaal op de nieuwswebsites belangrijke punten bij het maken van je keuze.

Populaire kranten

Een vergelijking met betrekking op de lezersaantallen van de verschillende kranten, leert ons dat Het Laatste Nieuws de populairste krant van niet alleen Vlaanderen, maar van heel België is. Het blad wordt elke dag door zo’n 2,5 miljoen Vlamingen gelezen. Op de tweede plaats staat Het Nieuwsblad, die iets meer dan 1,5 miljoen lezers weet binnen te halen. De derde grootste krant, met een dagelijks bereik van 715.100 lezers, is De Standaard. Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Morgen, Metro en De Tijd vervolledigen het lijstje in die volgorde.lezersaantallen belgische kranten

Papieren of digitale krant? 

Anno 2020 heeft iedere krant wel een digitale versie in de aanbieding. Belangrijk om te weten is dat er op nieuwswebsites veel meer mogelijk is dan alleen artikels lezen. Zo is er bijvoorbeeld meer interactie mogelijk door middel van reacties op nieuwsartikels of peilingen over een bepaald onderwerp. Daarnaast ben je meteen op de hoogte van de laatste nieuwtjes doordat journalisten meteen verslag uit kunnen brengen. Ook het bekijken van filmpjes of het beluisteren van geluidsfragmenten verbeteren je ervaring. Wie het echter graag simpel en louter informatief houdt, kan natuurlijk nog steeds kiezen voor een papieren krant. In dit geval zal je nog steeds mee kunnen praten over de hoogtepunten uit het nieuws met familie of vrienden.

Abonnement krant

Hoewel je voorkeur voor een bepaalde krant afhankelijk is van meer dan alleen de prijs, is het wel een belangrijke factor die jou over de streep kan trekken.

Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Standaard De Morgen
Digitaal + papier € 31,50 € 32,00 € 38,50 € 34,95
Enkel digitaal € 14,95 € 18,00 € 23,00 € 19,95
Plus artikels € 6,95 € 10,00 € 15,00 € 10,00
Promoties Bekijk promo’s Bekijk promo’s Bekijk promo’s Bekijk promo’s
Bestellen Bestel je abo Bestel je abo Bestel je abo Bestel je abo

Een abonnement op Het Laatste Nieuws is meteen ook een van de goedkoopste. Een abonnement waarbij je elke dag toegang hebt tot de papieren én online krant kost €25,20/maand. Indien je enkel de digitale krant wenst, maar af en toe graag eens door een echte krant bladert, kies je voor een abonnement van €16,75/maand. Enkel de digitale krant? Dat kost je €11,95/maand.

Ook Het Nieuwsblad hanteert een soortgelijk systeem. Aan een ‘superabonnement’ met alles erop en eraan ben je zo’n €32/maand kwijt, voor een ‘slim abonnement’ betaal je maar €20/maand (meer dan €5 goedkoper dan HLN) en voor een ‘snel abonnement’ slechts €10/maand (bijna €2 goedkoper dan HLN).

Bij de Standaard heb je dan weer de keuze uit 4 verschillende abonnementen in plaats van drie: eentje voor €70,50 per maand, nog een voor €41/maand, een voor €37/maand en een laatste voor €15/maand. Een abonnement op deze krant is dan ook een van de duurste opties.

Als laatste geef ik je nog de cijfers van een abonnement op De Morgen mee. Hier betaal je €24,95/maand voor een compleet pakket, €19,95/maand voor enkel digitaal en €10/maand voor een abonnement waarmee je toegang krijgt tot alle artikels op de site en in de app. Ook deze prijzen behoren tot de voordeligste.

Eerder geïnteresseerd in een tijdschrift zoals Knack? Ontdek of een Knack abonnement iets voor jou is.

Kijk zeker ook eens na of er sprake is van bepaalde kortingsacties op een van deze abonnementen. Op die manier betaal je de eerste 6 maanden namelijk veel minder voor net hetzelfde aanbod. Dit is ook het ideale moment om al eens kennis te maken met het blad in kwestie en te weten te komen of het daadwerkelijk iets voor jou is.

Welke krant kiezen?

Hopelijk beschik je nu over de nodige informatie voor het maken van de geschikte keuze. Natuurlijk kan je ook eerst enkele nieuwssites bezoeken alvorens een beslissing te maken. Ik wens je alvast veel leesplezier!

Geschreven door Thomas
Samen met jou ga ik zoek naar alles wat met kranten en magazines te maken heeft.

Magazines

Flair
Knack
Libelle

Onlinekranten.be

Over ons